Därför är vi fascismens motpol

rose-910856_960_720

 

Fem år har gått sedan terrorattacken på Utøya. SSU:s ordförande, Philip Botström, och förbundssekreterare, Andrea Törnestam, skriver i Aftonbladet bland det bästa och det viktigaste som kan läsas i dag:

Massakern på Utøya var ingen enskild händelse och att måltavlan för terrordådet var just unga socialdemokrater var ingen slump. Socialdemokratin har alltid varit fascismens motpol.

Kanske undrar någon vad de menar med detta. Finns det inte passionerade antirasister och feminister i andra politiska rörelser? Jo, visst. Men det hör inte riktigt till saken.

Ungdomsförbundet till det norska partiet Venstre höll också sommarläger i juli 2011. Politiskt kan Venstre beskrivas som ett mellanting mellan svenska Miljöpartiet och Centerpartiet: ett socialliberalt mittenparti med starkt engagemang för asylrätt, feminism, antirasism och mångfald. Ändå var Venstre-ungdomarna aldrig aktuella som måltavla för den fascistiske terroristen.

 

Jag tror att det är viktigt att fundera på varför.

 

Breivik har gett svaret själv. Han ville döda så många unga socialdemokrater som möjligt för att minska återväxten i Norges statsbärande parti. Han visste att socialdemokratin och hela arbetarrörelsen var en långt farligare motståndare till hans fascistiska ideal än det socialliberala Venstre.

 

Kampen för allas lika värde handlar nämligen inte bara om idéer utan om organisation. Arbetarrörelsen är farlig för fascismen för att den organiserar de många för ett gemensamt syfte: frihet, jämlikhet och solidaritet över godtyckliga gränser såsom religion, etnicitet och nation.

 

När arbetarrörelsen är som bäst finns den på flera håll i samhället: på arbetsplatserna, i idrottsföreningarna, i kulturlivet. Den finns nästan överallt där människor möts. Den består ju själv av hundratusentals människor av kött och blod redo att ta strid för jämlikhet, både principiellt och prakiskt. Tänk på idédiskussionerna vid fikabordet och de fackliga förhandlingarna för lika lön oavsett ursprung. De senare är en direkt antifascistisk handling därför att de förhindrar att det görs skillnad på folk och folk.

 

Anders Bering Breivik förstod detta, kanske bättre än många förståsigpåare som genom åren har försökt analysera varför dådet drabbade just socialdemokratin.

 

När arbetarrörelsen är stark har fascismen ingen chans.

 

Daniel johansson

Före detta vice ordförande S-studenter

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *