Dags för Sverige att följa Storbritannien – flytta riksdagen till Höör

Dags att decentralisera, tycker Emma Fastesson Lindgren.


Under S-studenters kongress gick Socialdemokratiska Ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm ihop med flera ”landsbygds”-universitet för att inleda en utredning om en flytt av S-studenters kansli.


Sex månader senare har Boris Johnsson, Storbritanniens premiärminister, meddelat att hans regering utreder möjligheten att flytta det brittiska överhuset till York, en mindre stad i Englands norra del.


Boris har förstått att för att hela landet ska leva måste de olika beslutspunkterna spridas ut. Genom att centralisera allt i huvudstaden, har den brittiska befolkningen polariserats och människor utanför stadsgränsen känner sig bortglömda och nedvärderade.


Sverige lider av liknande problem. Förutom att kollektivtrafiken är sämre utanför städerna är också välfärdskvalitén sämre på landsbygden. Enligt Konjunkturrådets rapport från 2019 påvisade de att skolbarn från landsbygdskommuner presterade sämre än de som gick i skolan i staden.


Samtidigt driver Stockholmsregeringen genom förslag som är direkt landsbygdsfientliga. Eftersom kollektivtrafiken är bristande i stora delar av landet måste människor ta bilen, både för att ta sig till jobbet och fritidsaktiviteter. Dessa medborgare är beroende av bilen och kommer inte sluta att köra även om bensinpriset går upp.


Men vem bryr sig om det om det finns tunnelbana, kollektivtrafik och cykelbanor i närheten av ens innerstadsbostad. Speciellt inte när man kan få statliga subventioner för att köpa en elcykel.


Likt London-eliten viftade Stockholmsklubbarna (minus SEK) bort förslaget som befängt.


Men sanningen är att likt London, har Stockholm ett enormt bostadsproblem. För att få en hyreslägenhet i Stockholm måste en stå i kö i över 10 år. Utöver det är det vanligt att kvadratmeterpriset för en etta på bostadsmarknaden går över 100 000 kr.


För att lösa detta problem behöver en ung människa som flyttar till Stockholm antingen utomordentliga kontakter eller en större mängd pengar. Med andra ord är det bara en viss typ av människor som ka flytta till huvudstaden för att kunna ta ett jobb på en statlig myndighet eller S-studenters kansli.


I Storbritannien har negligeringen av landsbygden haft oåterkalleliga konsekvenser. De har röstat för Brexit, skottarna vill bli självständiga och 30 procent av alla brittiska barn lever i fattigdom.


Att flytta en del av sitt parlament utanför huvudstaden må ses som direkt symboliskt, men det leder till fler jobb, mer mediauppmärksamhet och inkludering för det specifika samhället. Stockholm och London har redan bra ekonomi och tillräckligt mycket uppmärksamhet, det är dags att även andra delar av landet får ta del av det.


Emma Fastesson Lindgren


Notis: Höör är en stad mitt i Skåne. Staden är välutrustad med tåg till Malmö och Köpenhamns flygplats samt trafik till Malmö flygplats.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *