Dags att slopa studielånet!

Klimatförändringar och utbredning av artificiell intelligens kräver större flexibilitet på framtidens arbetsmarknad, skriver Emma Nilsson och Marika McAlevey. När fler behöver skola om sig för att möta ett samhälle i förändring behöver det gemensamma tillhandahålla hållbara lösningar. Därför bör Sverige slopa studielånet och införa fullt studiebidrag för studenter vid högre utbildning och folkhögskolor.

 

Sveriges studiemedel- och utbildningssystem är på ett globalt plan i framkant, med avgiftsfria utbildningar och möjlighet att ta lån för att inte behöva arbeta och tjäna in en levnadsinkomst parallellt med studierna. Systemet infördes som ett verktyg mot social snedrekrytering och har delvis varit framgångsrikt – men samtidigt misslyckats med att fånga upp bland annat personer från studieovana hem. Den väsentligt större låneandelen gör att vissa grupper i samhället inte vågar ta steget att utbilda sig eller känner sig nödgade att arbeta samtidigt, eftersom lånet kan innebära en stor risk. Det kan leda till sämre psykisk hälsa, ökad stress och en stor skillnad i kvalitet och grad av utbildning beroende på ekonomisk och social status.

 

Samtidigt riskerar flera manuella jobb försvinna i framtiden på grund av utbredningen av artificiell intelligens (AI), eftersom sysslorna anses kunna utföras snabbare och mer kostnadseffektivt av modern teknik än av människor. Konsekvenserna av ett förändrat klimat kan också komma att påverka framtidens arbetsmarknad, bland annat genom att extrema väderfenomen riskerar slå ut industrier som vi i dagsläget är beroende av. För att möta förändringarna kommer man i tekniksektorn behöva större kompetens inom humaniora och samhällsvetenskap, för att förstå människor och gruppbeteenden vid bland annat programmering av AI. Samtidigt kommer ingenjörer behövas inom områden som förnybar energi och klimatanpassade infrastrukturlösningar. Det innebär att fler kommer att behöva läsa på universitet eller högskola för andra gången i sitt liv. När människor befinner sig i dyrare livssituationer där lönen är avgörande blir tanken på att återgå till studier och ta studielån än mer påfrestande.

 

För att förbereda befolkningen på denna omställning menar vi att det är dags för Sverige att införa fullt studiebidrag för studenter vid universitets- och högskoleprogram samt på folkhögskolor.

 

Förslaget är inte någonting nytt, som S-student är den så kallade studielönen en klassisk och ofta återkommande fråga som förbundet har drivit under en längre tid men nu är tiden mogen för slopandet av studielån. Det finns just nu flera exempel på kommuner, landsting och regioner runt om i landet som redan infört ett system där en anställd vidareutbildar sig och får studielön. I dessa system är det dock arbetsgivaren som betalar lön till den anställda under utbildningstiden. Vi menar att det är det gemensammas ansvar att det finns en tillfredsställande kompetensförsörjning på arbetsmarknaden. Därför bör studiemedlen täcka kostnaderna, snarare än enskilda arbetsgivare.

 

Att vi i Sverige har det väl förspänt med ett progressivt studiemedelssystem bör också ses som ett argument för förändring. Vi måste sträva efter att hela tiden bli bättre. Med dagens system missar vi till viss del de människor som det från början var tänkt att fånga upp, det vill säga människor från studieovana hem. Införandet av studielön syftar till att nå dessa individer samtidigt som vi förbereder oss för en osäkrare framtid.

 

Är det inte dags att låta alla studera på lika premisser, och se till att studenter inte längre behöver leva på marginaler? Därför föreslår vi ett införande av fullt studiebidrag som ges till aktiva studenter under årets alla månader. Det nya studiemedlet ska också höjas till cirka 14.500 kronor/månaden och kopplas till prisbasbeloppet för att säkerställa årliga uppräkningar. Detta gör att vi rustar effektivast för en arbetsmarknad i förändring – och för ett mer upplyst och jämlikt samhälle.

 

Marika McAlevey
Medlem i Miljöpartiet och deltagare i Arenaakademin 2018

 

Emma Nilsson
F.d ombudsman S-studenter och deltagare i Arenaakademin 2018

Share

7 thoughts on “Dags att slopa studielånet!

 1. My brother suggested I would possibly like this web site.

  He used to be totally right. This submit actually made my day.
  You can not believe just how a lot time I had spent for this
  info! Thanks!

 2. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another
  platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 3. Howdy! This is my first visit to your blog!

  We are a team of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided
  us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!
  cheap flights 31muvXS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *