Burmas president eldar på islamofobin

thein sein

Foto: TOMOHIRO OHSUMI/AFP/Getty Images.

 

Burmas president Thein Sein har ställt sig bakom ett nytt lagförslag som förbjuder äktenskap mellan buddistiska kvinnor och icke-buddistiska män. Att bryta förbudet ska ge ett tio år långt fängelsestraff.

 

Nyheten kommer bara några dagar efter att Läkare utan gränser har blivit utkastade ur Burma, anklagade för att ha prioriterat muslimska patienter framför buddistiska.

 

I Burma har våldet mot muslimer eskalerat under de senaste åren. Den muslimska folkgruppen Rohingya som lever i västra Burma förföljs och nekas fullt medborgarskap. I april 2013 släppte Human Rights Watch en rapport om massgravar och systematiskt våld riktat mot muslimer. Och Burmas regering har intagit en passiv hållning gentemot våldet.

 

Samtidigt förbättras Burmas anseende i omvärlden. Förra året hävde EU sina sanktioner mot Burma, utom vapenembargot. Och samtidigt som Human Rights Watchs rapport släpptes belönades Burmas president Thein Sein med ett fredspris i New York.

 

Fredrik Reinfeldt besökte Burma 2012 tillsammans med två svenska näringslivsdelegationer. I överläggningarna med Thein Sein tog han upp situationen för etniska och religiösa minoriteter. Apropå våldet mot Rohingya kommenterade Reinfeld till Aftonbladet:

 

”Vi diskuterade vad man kan göra åt de många muslimer som kommer in från Bangladesh och blir isolerade i norra delarna av Burma. Det skapar religiösa spänningar som måste mötas med bättre utbildningsinsatser och språkkunskaper. Den diskussionen känner jag igen från Sverige.”

 

Många bedömare menar att Burmas regering har inlett demokratiseringen – som är kontrollerad och begränsad – just för att bli accepterade i väst. Och att de måste bli accepterade för att kunna balansera Kinas växande inflytande i regionen. Men oavsett regeringens syften är demokratiseringen av godo och bör uppmuntras.

 

Men bara för att Burma lättar på mediecensuren eller tillåter fackföreningar kan inte våldet mot muslimer förbises. Det handlar heller inte om några enstaka spontana våldsamheter, utan om en systematisk islamofobi som med jämna mellanrum tar sig uttryck i våld.

 

Att Burmas regering inte har gjort tillräckligt för att stävja våldet har varit tydligt länge. Men att Thein Sein nu ställer sig bakom detta fascistiska lagförslag borde övertyga också den mest optimistiska uttolkaren att regeringen eldar på islamofobin. Även Reinfeldt borde förstå att det finns mycket av diskussionen i Burma som han inte ”känner igen från Sverige”.

 

John Runeson
Libertas

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *