Brev till turistbolag

Turistresor till Burma blir allt vanligare. Det tidigare slutna landet öppnas nu upp för omvärlden. Men det är inte alltid detta är i folkets intresse. De som främst gynnas av turismen är regimen i landet. Oppositionen i Burma uppmanar turister till medvetenhet. Burmautskottet vill skapa en debatt om detta. Därför har vi skickat nedanstående brev till en rad turistföretag som anordnar resor till Burma.

 

Hej!

Jag heter Mikael Karlsson och är koordinator för Socialdemokratiska Studenters Burmautskott. Jag skriver till er angående er kryssning till Rangoon ni anordnar. På er hemsida upplyser ni om att Burma sedan länge varit en diktatur och att oppositionen manat till turistbojkott. Nu har, som ni också påtalar, denna uppmaning till turistbojkott så smått ändrats. Men den uppmaning som nu kommer från oppositionen, och främst från oppositionspartiet National League for Democracys partiledare Aung San Suu Kyi, har handlat om att det ska vara en upplyst turism. Detta innebär att man är medveten om situationen när man reser i landet och gör sitt yttersta för att de pengar som turismen inbringar i så liten mån som möjligt faller i militärernas händer. När vi såg er annons för kryssningen till Rangoon så undrade vi hur ni säkerställer dessa krav? Upplyser ni era resenärer om situationen och vad har ni för åtgärder för att inte stärka militärens grepp med ytterligare inkomster från turismen?

Med vänlig hälsning,

Mikael Karlsson, Koordinator S-studenters Burmautskott genom Henrich Harder

 

Det var ungefär en månad sedan vi skickade detta till berörda företag. Inget turistbolag har ännu förmått sig att svara. En uppmaning till medvetenhet kring situationen är alltså inte ens värt att diskutera? Vi väntar med spänning på svar.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *