Boksidan i Libertas

När den nuvarande Libertasredaktionen tillträdde fanns det en idé om att vi skulle ha en fast kultursida, som jag skulle vara ansvarig för. Det har inte blivit så mycket med det, även om vi har fått in ett par mycket bra kulturartiklar. Jag tänkte i alla fall att det vore bra att ta tag i det där och skaffa en mer fast bokrecensionsavdelning, som ska fokusera på böcker som är politiskt relevanta och framför allt då relevanta för socialdemokratin.

I nästa nummer har jag två recensioner, av:

Anders Nilsson & Örjan Nyström, Reformismens möjligheter – åter till den bättre framtiden. Premiss förlag, 2008

Mekonnen Tesfahuney & Magnus Dahlstedt (red.), Den bästa av världar? Betraktelser över en postpolitisk samtid. Tankekraft förlag, 2008 (jfr Marie Demkers recension i SvD)

Och Hanna recenserar Susanne Dodillets avhandling Är sex arbete? Svensk och tysk prostitutionspolitik sedan 1970-talet. Vertigo förlag, 2009 (jfr Kajsa Ekis Ekmans recension i DN och Jens Liljestrands i Sydsvenskan)

Så gäller det att följa upp detta om boksidan ska vara återkommande.

Jag tänkte mig att recensera dehäringa “socialdemokratisk förnyelse”-böckerna som kommit i en någorlunda strid ström på sistone:

Hanna Finmo & Magnus Wennerhag (red.) Från smedja till sambandscentral: Var finns plats för idédebatt? 2008

Katrine Kielos (red.) Den grå vågen: Tankar om en ny socialdemokrati. Hjalmarson & Högberg förlag, 2009 (Jfr Johannes Forsbergs kommentarExpressens ledarsida)

Jens Lundberg & Daniel Suhonen (red.) Snart går vi utan er: Brev till socialdemokraterna. Tvärdrag, 2009

Jfr Fokus artikel om socialdemokratins förnyelse på 1 maj, “Fast i det förflutna“.

Sen behövs det förstås ett gäng fler recensioner, och för den delen så behöver inte jag vara den som recenserar de tre ovan nämnda böckerna. Jag tycker bara att Libertas bör recensera dem; vem som gör det är inte lika viktigt (bara recensionerna är bra).

Två andra böcker som jag skaffat recensionsex från Ordfront på är Jenny Anderssons När framtiden redan hänt (2009) och Per Gahrtons Befria EU (2009). Anderssons bok har jag tänkt recensera; om nån vill recensera Gahrtons bok så är det bara att säga till så skickar jag boken. Kom gärna också med förslag på böcker att recensera i Libertas.

En bok som jag gärna skulle se recenserad, för jag tror att den är relevant för den socialdemokratiska idédebatten, är:

Per Kristen Mydske, Dag Harald Claes & Amund Lie (red.), Nyliberalisme – ideer og politisk virkelighet. Oslo: Universitetsforlaget, 2007

/Erik Bengtsson, GSHF och Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *