Det lutar åt att regeringen väljer att skydda den nu rikskända Ojnareskogen på Gotland. Ett beslut som Johanna Salmi, ordförande i STEK, är glad för. Foto: Greenpeace
Allt tyder på att regeringen gör det enda rimliga och Natura 2000-skyddar området kring Bästeträsk, inklusive Ojnareskogen. Ett miljöskydd sätter käppar i hjulet för Nordkalks planerade kalkbrott på Norra Gotland. Tack och lov för det!
Ett kalkbrott i Ojnareskogen hade riskerat både dricksvattnet, stora naturvärden – och skattepengar. Ja, ett kalkbrott hade under en period inneburit välbehövliga jobb. Men kostnaden för dessa jobb hade varit oerhörda. Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid KTH, menar att kalkbrottet bygger på ”en typisk u-landskalkyl”. Gotland hade blivit förloraren som tömts på naturtillgångar men bara fått småpengar för besväret.
Kalkbrytningen skulle ha kunnat ha innebära problem med grundvatten, saltvatteninträngning och förstört tillrinningen till sjön Bästeträsk, som är en dricksvattentäkt. Småpengar hade inte heller räckt om något gått fel. Uppstädningen efter ett kalkbrott kan pågå i all överskådlig framtid.
Om vattenförsörjningen hade havererat skulle det inte blivit Nordkalk som renade vattnet. Det hade varit skattepengar som fått reparera en förstörd dricksvattenförsörjning. Vi hade bokstavligt talat slängt pengarna i sjön, om och om igen.
Det är inte bara rent dricksvatten och skattepengar som hade satts på spel med ett kalkbrott, utan även höga naturvärden. Ojnareskogen består av ovanlig typ av skogbeklädd alvarmark med en unik flora och flera rödlistade arter. Ett kalkbrott i området skulle ha fört med sig stor förstörelse. Skogsavverkning och det faktum att marken rent fysisk tagits bort hade följts av förändrade vattenförhållanden och slutet för Ojnareskogens våtmarker. Att Länsstyrelsen på Gotland och Naturvårdsverket föreslog regeringen att Natura 2000-skydda området kom därför inte som en överraskning.
Genom att regeringen nu går på Naturvårdsverkets linje tar man ansvar över våra gemensamma tillgångar istället för att ge bort dem till företagsintressen. Precis så ska en samarbetsregering agera!
Johanna Salmi
Ordförande Socialdemokratiska Teknologer, STEK