Att bygga en antirasistisk folkrörelse

3125773_1200_675

Hanna Jokio, SSU Stockholm och Stockholms Arbetarekommun, slår ett slag för en av motionerna på helgens partikongress: den om att programkommissionen ska ta fram ett antirasistiskt idéprogram.

 

Socialdemokratin har en stolt tradition av att vara en folkrörelse. Bygga ett solidariskt samhälle tillsammans, där alla människors lika värde är en självklarhet. Den socialdemokratiska folkrörelsen är det finaste jag vet, en av anledningarna till att jag engagerade mig i partiet och SSU ­ här uträttar vi saker tillsammans, här tror vi på politikens makt att förändra och vi tror tillsammans. Vi agerar tillsammans.

 

Precis som det är en självklarthet att vi ska vara en feministisk folkrörelse, med radikala förslag för en aktiv och framåtsyftande jämställdhetspolitik, så är det en självklarhet och en förutsättning för en modern folkrörlse att vi även är en antirasistisk folkrörelse. Den antirasistiska folkrörelsen växer sig stark i vårt land, detta kunde man inte minst se när manifestationen i Stockholmsförorten Kärrtorp ägde rum under december 2013 och över 15.000 människor deltog för att visa sin avsky mot rasism och främlingsfientlighet. När Svenskarnas Parti demonstrerade runt om i landet samlades också där tusentals för att manifestera sin avsky.

 

Precis som att Socialdemokraterna är en självklarhet för mig att lägga min röst på då jag tror på ett samhälle där alla individer har lika värde, så måste det vara en självklarhet att vi leder jämlikhetskampen i ett modernt folkrörelsearbete. Vi måste fånga den antirasistiska folkrörelse som bara står och väntar, möta gräsrötter som skriker efter aktiva förändringar och konkreta politiska förslag. Möta de människor som stod den där kyliga decemberdagen i Kärrtorp och säga att vårt parti har långsiktiga lösningar för hur vi aktivit arbetar med antirasism och förändringar som river upp marginaliserande strukturer.

 

I helgen är det partikongress och Socialdemokraterna i Stockholm lägger en motion om hur vi kan bli en aktiv antirasistisk folkrörelse. I motionen vill partidistriktet bland annat att (S) tar fram en plan för hur vi kan höja den antirasistiska medvetenheten i organisationen och att programkommissionen får i uppdrag att utarbeta ett antirasistiskt idéprogram för antagande på partikongressen 2017.

 

Som modern folkrörelse och välfärdsparti är det vårt ansvar att förebygga rasism, arbeta aktivt med strukturella problem, marginalisering och diskriminering. Det är upp till Sveriges största parti att äga frågan om hur vi tillsammans kan vara en antirasistisk folkrörelse.

 

Så snälla partikongressen. Missa inte chansen att leda vägen i ett oerhört viktigt folkrörelsearbete. Det är en förutsättning för att vi ska kunna växa som den fina folkrörelse vi faktiskt är ­ och vara en modern sådan. För visst är det genom handling vi skapar vårt drömsamhälle ­ tillsammans.

 

Hanna Jokio
SSU Stockholm
Stockholms Arbetarekommun

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *