Århundradets skolpolitiska skandal: muslimen

90f5eddf-5caf-488a-ba88-87890149100d

 

Århundradets skolpolitiska skandal. Nä, det är inte friskolor som plockar ut enorma vinster vi pratar om. Eller de som varken har matsal, bibliotek eller lärare nog. Inte heller de som konkursar och lämnar elever vind för våg. Det är inte ens friskolor som misstänks lära ut en massa mumbojumbo som upprör. Åh nej. Inget upprör så mycket som när MUSLIMERNA, dessa lömska otäckingar, hittar på något nytt. Nu detta hemska: könsuppdelad idrott.

 

Så har många med mig vittnat om att även vi hade könsuppdelad idrott. För min del i gymnasiet. Tjejer för sig, killar för sig. På en helt vanlig sekulär kommunal skola i Småland. Och förlåt mig, men jag kan faktiskt inte se var det anti-jämställda ligger i det. Tvärtom. Vi slapp höra hur usla tjejer är på bollsport, om fula kläder på fula tjejer, vi slapp bli betygsbedömda i relation till fysiskt starkare killar – ja, vi slapp till och med de fysiska övergrepp som många av oss tidigare utsatts för i omklädningsrum och idrottshallar.

 

Så hur kommer det sig att det utbryter fullständig landspanik nu? När en friskola får Skolinspektionens välsignelse att göra samma sak som min kommunala skola i Småland?

 

Liberaler i alla led ropar valfrihet så ofta de kan. Men nu gäller det en muslimsk friskola och då triggas tydligen andra ryggmärgsreflexer. Orden ”muslim” och ”islam” väcker helt enkelt reaktioner ingen annan grupp gör.

 

Skolinspektionen har alltså bedömt att den aktuella skolan uppfyller alla lagstadgade krav. Även vad gäller jämställdhet. Tänk om det faktiskt går utmärkt att arbeta för ett jämställt samhälle, även med könsindelad idrott ett par gånger per vecka? Skolinspektionen verkar tycka det. Svenska internetfolket tycker annorlunda. Svenska politiker hänger på och riktigt köar för att få överpröva en expertmyndighets beslut.

 

Självaste skolminister Fridolin tycker det är oacceptabelt och vill se över lagstiftningen. Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall pratar om tolerans (!) samtidigt som hon kräver regeringsåtgärder. Även Stockholms socialdemokratiska skolborgarråd Olle Burell menar att det är bedrövligt: ”Skolors uppdrag är att se till att killar och tjejer lär sig umgås med varandra och att bryta könsmönster och kulturella och religiösa vanföreställningar man kan få med sig hemifrån”.

 

Visst ska skolan vara en plats där barn kan mötas över gränser. Absolut! Men kanske kan pojkar och flickor mötas på alla andra lektioner än idrotten? Är friskolorna överhuvudtaget en god garant för att låta barn med olika bakgrund mötas? Har inte det fria skolvalet tillsammans med friskolesystemet låtit segregationen skena? I så fall föreslår jag att det är vad vi håller ögonen på istället.

 

Nu vandrar debatten vidare till att förbjuda alla religiösa friskolor. Jag är själv djupt skeptisk till (alla) friskolor, men oroas över om även ledande socialdemokrater oreflekterat vill förbjuda till exempel landets judiska skolor. Skolor som är viktiga för en svenskjudisk identitet.

 

Men ok, om religiösa friskolor är usch och fy – hur vore det då med friskolor som vill lotsa barn in i andra typer av uttalad lojalitet och ideologi, till exempelvis ett multinationellt företag? Ett politiskt parti? En annan rörelse, som inte råkar tro på just Gud men på något annat, säg Greenpeace?

 

Nej, när det handlar om att tygla friskolor eller helt förbjuda ”religiösa friskolor” tycks det i folks medvetande nästan enbart vara muslimska friskolor det handlar om, egentligen.

 

Friskolesystemet har många brister. Skolan i sig också. Religiösa skolor kan vi säkerligen ha många invändningar mot. Bristande jämställdhet är ett faktum i hela samhället, inte minst i många religiösa sammanhang. Men det är ett enormt problem att den troende muslimen så ofta görs till självklar måltavla.

 

Osökt tänker jag på kvällstidningshysterin när simhallar i orten vill låta tjejer bada själva, trots att kallbadhus över hela landet gjort detsamma i alla tider. Eller när de dömda kvinnomisshandlarna i Soldiers of Odin vill skydda svenska kvinnor och barn på stan, från ”andra” barn. Nättroll som använder f-ordet i jämställdhetens namn, till kvinnor som står upp för även hijabis rätt. Och när kolonialmakten Frankrikes svar på bikiniförbud blir aggressiva burkiniförbud.

 

Jihadister och extremhöger klappar samfällt händer när muslimer blir det sekulärt kristna västs måltavla, igen och igen.

 

Jämställdhet – alltid! Självklart. Kompromisslös feminism – överallt! Men kasta inte ut barnet med badvattnet. Det kan ju, hör och häpna, finnas många olika modeller för att nå ett jämställt samhälle. Så snälla ni, besinning!

 

Vi socialdemokrater har långt viktigare saker än en skolas enstaka lektioner att tänka på. Inte minst borde vi ha fullt upp med att arbeta för ett jämställt och jämlikt samhälle – för alla.

 

 

Monica Fundin Pourshahidi

Politisk sekreterare, Socialdemokrater för tro och solidaritet

 

 

 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *