Är det inte dags att förbjuda porren?


Tidigare i år avslöjades att ett stort antal videos som lagts upp på porrsajten Pornhub innehållit både barnpornografiskt innehåll och traffickingoffer. Ett av de fall som uppmärksammades var en 15-årig flicka från USA som varit försvunnen i ett år och som sedan återfanns eftersom hennes mamma fått tips om att dottern förekom i videor där hon blev utsatt för våldtäkt och andra sexuella övergrepp. 58 sådana videos med 15-åringen förekom på ovan nämnda sajt


För mig och förhoppningsvis många andra feminister kan det knappast vara förvånande med dessa avslöjanden mot Pornhub. Att det skulle finnas en koppling mellan porrindustrin och trafficking och sexuella övergrepp mot människor känns spontant som en lågoddsare då skillnaden mellan porr och prostitution rent krasst är att det i ena fallet finns en kamera som fångar förloppet. Båda är industrier som utnyttjar utsatta människor för att göra profit (även om det säkert finns liberaler som hävdar att det finns såväl lyckliga horor som lyckliga porrskådisar). 


Många är insatta i porrens skadeverkningar, men långt ifrån alla. Jag minns när jag gick i högstadiet och regelbundet hade på mig en t-shirt med trycket “Befria kärleken – bekämpa porren!”. Jag hade nyligen haft mitt feministiska uppvaknande och bar tröjan med stolthet. Naturligtvis förblev en sådan tröja inte okommenterad i en högstadiemiljö full av högstadiesnubbar. Jag möttes både av genuint oförstående “förbjuda – varför då?”-frågor till mer aggressiva motkampanjer hånfullt formulerade som “Befria porren – bekämpa kärleken!”. Jag misstänker att bemötandet hade varit annorlunda om dessa grabbar hade någorlunda insikt i porrens skadeverkningar istället för att instinktivt kränkas över att någon opponerar sig deras dåvarande nöje på internet. 


Men det är längesedan jag gick i högstadiet. Dock är det tveksamt om medvetenheten om porrens skadeverkningar har ändrats särskilt mycket. Ett vanligt motargument mot förslag om porrfilter i skolan är att barn oavsett kommer söka sig till porr och istället för att mötas av “mainstreamporr” på de större porrsidorna (som skulle blockas av det teoretiska porrfiltret) istället skulle möta grövre porr från mer obskyra sidor i skymundan. Problemet med dessa resonemang är en fundamental miss i grundantagandet – att “mainstreamporren” inte skulle vara grov. De vanligaste videorna på de största porrsidorna visar minst sagt grova scener så som gagging, strypgrepp och andra våldshandlingar mot kvinnor (Gail Dines forskning i dokumentärfilmen Pornland från 2014). Och nog hör sådant hemma i skymundan och inte öppet och tillgängligt från en skoldator.  


Vilka är porrens skadeverkningar då? Bland andra Dines forskning visar på att porren formar våra könsidentiteter, vår kroppsuppfattning och vår syn på sex och relationer. Porrindustrin leder till en massproducerad syn på sex som är misogyn, sexistisk och skadlig. Drygt en tredjedel av Internet är porr (Dines). Det är extremt tillgängligt och snittåldern för när pojkar regelbundet börjar söka på porr är 12,3 (13,8 för flickor) år enligt studie från Uppsala universitet (Mattebo, 2014). Med detta så tillgängligt och närvarande i samhället som matar oss med bilder av hur kvinnor ska förnedras och utsättas för våld som en del av den sexuella akten, klart det påverkar samhället och vår förmåga att skapa jämställda relationer byggda på respekt och samtycke. För att inte tala om de fysiska skador kvinnor som medverkar i porrfilmer får. Utöver sexuellt utnyttjande och trafficking som en naturlig följd av industrins natur, som nämnt i början av texten. 


I och med den tekniska utvecklingen med smartphones och ipads är porren mer tillgänglig än någonsin. Från att ha varit tillgängligt ett begränsat antal timmar framför en dator finns det tillgängligt dygnet runt i fickformat. Att allt fler barnmorskor slår larm om att unga kvinnor pressas till hårt sex och tvingas söka vård för det efteråt. Majoriteten ser det inte ens som övergrepp utan som något man helt enkelt får finna sig i, det är så sex ska gå till för det har det är så det går till i porrfilmerna. Porren har dessutom en tydlig effekt på unga pojkar/män som blir porrskadade och porrberoende. På grund av hur hjärnans belöningssystem är utformat känner unga män/pojkar ett behov av att söka efter mer och mer grovt porrmaterial för att kunna känna samma kickar som porren gav dem från början, vilket får till följd en sexuell ohälsa där vanligt sex inte längre räcker och porren är det enda som är tillräckligt. 


Det är en oerhört farlig utveckling att porren blivit så tillgänglig och konsumeras i så stor grad av framförallt unga, men även av övriga samhällsinvånare givet den syn det ger på sex och kvinnors värde. Ett jämställt samhälle där vi har sunda relationer byggda på kärlek, respekt och samtycke är inte förenligt med ett samhälle som tillåter porrindustrin att fortgå.


Det finns åtgärder som kan vidtas för att minska porrens skada. Porrfilter i skolan för att skydda barn från exponering, samtal om porr i samband med sexualundervisning för att problematisera kring ämnet och få unga att reflektera och ifrågasätta sin porrkonsumtion och framförallt en ambitiös och gedigen sexualundervisning från början så att porren slutar fungera som ett substitut för detta. Men för att på riktigt få stopp på den exploatering av kvinnor som sker inom porrindustrin och de skadeverkningar konsumtion av porr får som följd tror jag att den enda riktiga lösningen som går att vidta är att helt enkelt förbjuda skiten.

Moa Wikén, Libertas redaktion

Share

2 thoughts on “Är det inte dags att förbjuda porren?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *