Allt ni behöver veta – och inte redan visste! – om det där valet, utomlands, snart

Val_I_WB

Ah, så har ytterligare fem år gått! Och då nedanstående sannolikt blir Libertas enda genomgång inför det förestående valet i Baden-Württemberg den trettonde mars, uppmanas läsarna å det starkaste att spetsa öronen och ”hänga med” redan från början. Ja, för att vara bottenlöst ärlig och lägga korten – smack! – på bordet: det här är överhuvudtaget ingenting vi prioriterar. Vad pågår inte nu i världen, och så ska harva oss fram med en så genomtrist region! Konservativt och välmående som stekt kyckling. Visserligen styr miljöpartiet die Grüne där sedan fem år, men är inte alla våra miljöpartier i själ och hjärta konservativa och som stekt kyckling välmående? Och vad bevisar då att de blev valda, om inte just precis min poäng?   Nej, helt säkert hade vi och världshistorien klarat oss fint helt och hållet utan Baden-Württemberg, och hade Frankrike gått över direkt i Bayern: vad hade det spelat för roll?

 

Schiller, säger ni. Vi hade gått miste om Schiller!

 

Men vad – ja vad överhuvdtaget! –  har väl ”den klassiska litteraturen” att säga oss idag?

 

Har inte till och med Tysklands nuvarande kommissionär i Europakommissionen – den tidigare ministerpresidenten i Baden-Württemberg, Günther Oettinger – mer att säga oss, än Friedrich Schiller? För Oettinger vet i alla fall vad EU:s agenda för digital ekonomi innebär för något, men hade man frågat Schiller om exempelvis TTIP, hade han säkert bara kommit med något sk. ”djupsinnigt”. I call bullshit! Nej, kära partikamrater – låt oss ogenerat fortsätta att strunta i den sk. “litteraturen” och i alla lägen nöja oss med dagstidningen!

 

Och dagstidningen ska fyllas med allt som händer, och hälften av det bläddrar vi förbi, och då slänger vi helt säkert i pappersinsamlingen också det här allmänna och fria valet i södra Tyskland. Men skrivas om allt skall det ändå, ty därför är dagstidningen här. Vi är visserligen ingen dagstidning, men det är helt enkelt beside the point! Och det är ingen mening alls att argumentera med mig och komma med invändningar, för jag får ju ändå inte betalt och gör här faktiskt precis “vad som faller mig in”.

 

Ja, vi är ointresserade och helt kallsinniga inför det här, och vi skippar alla förklarande texter och analyser, och hjärteblodet struntar vi också i alldeles högaktningsfullt. Jag skriver texten med vänsterhanden; jag gör den av plikt och ingenting annat och därmed jämt.

 

Alltså – vi vill veta vad vi tycker om det här valet nu snart i mars, för att sedan kunna gå vidare. En åsikt vill vi ha, och lite värdeorientering, om möjligt – så räcker det sen! En kompass, ett pekfinger – upp eller ned, hit eller dit, och så vidare!

 

Skärmavbild 2016-02-27 kl. 00.58.13

 

Och för att därför effektivisera artikeln och för att vinna tid, tar vi hjälp av Tysklands pålitliga ”Wahl–O-Mat” – ett självhjälpstest helt enkelt, en automatiserad åsikt välsignad från högsta ort.

 

Alla tyskar känner till Wahl-O-Maten, som är ett slags tradition, precis som att man äter sparris när det är säsong för det, och ”våndas över sin roll i Europa” och tittar på tecknad film med nyligen förlidne Helmut Schmidt, och konstruerar märkliga anglicismer som t.ex. Gendermainstreaming, som betyder något slags normkritiskt, och som man också våndas över. Det är ett kulturellt särdrag, helt enkelt, och att säga så är inte alls rasistiskt, utan bara som att säga att fransmännen ”talar med händerna”.

 

Man ställs i den inför vissa påståenden, som man får klicka i vad man tycker om. Och vi – i första person pluralis förstås, då politik ju aldrig får komma att handla om individuella preferenser, utan ju är ett rent kollektivt rörelsemönster, dvs: att gå i takt! – börjar direkt med nummer 1 av 38:

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.15.25

Avskaffa förbudet mot att sälja alkohol efter klockan 22?

Nej, det tycker vi ju inte. Det tycker vi ju är lite sent, redan det.

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.15.36

Det ska finnas färre områden i Baden-Württemberg där man får bygga vindkraftverk.

Nej, varför det? Vi har ju läst att det är viktigt att globalkonkurrera med kunskap och skapa jobb inom green technology och bli världsledande. Det gäller säkert i Sydtyskland också.

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.15.58

Flyktingar ska få ges mer understöd i natura, och mindre i rena pengar.

Nej

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.16.07

Regionen ska främja först och främst de ekologiska lantbruken

Vi råkar ha hört av någon vi känner att ekologiska jordbruk faktiskt förbrukar mer resurser än de storskaliga. Och att de ”inte alls är den lösning på miljöproblematiken, som man kanske kan tro”. Vi förhåller oss därför kontraintuitivt neutrala. Vi är nämligen inga som låter känslorna springa iväg med oss.

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.16.36

En sk. ”skuldbroms” skall föras in i den lokala författningen. Det ska bli förbjudet att ta på sig nya skulder.

Nej, det gör det svårt att föra en expansiv jobbpolitik.

 

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.16.44

Skolorna bör framförallt förmedla en traditionell familjebild

Nej, vad vi vill se är mer Gendermainstreaming, och inte mindre. Vi måste acceptera att Patchworkfamilien utgör en del av det moderna Tyskland.

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.17.22

De som fått avslag på sin asylansökan ska konsekvent utvisas

Ja, det är enda möjligheten att upprätthålla legitimiteten i systemen.

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.18.05

Läkarstudenter som förbinder sig till att verka i glesbygden ska understödjas ekonomiskt

Ja

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.18.50

Forskning för militära ändamål ska tillåtas på högskolorna i regionen

Det är den inte alltså? Det visste vi inte.

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.20.02

B-W ska verka för införandet av en förmögenhetsskatt

Ja

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.20.52

Den sk. ”broms” för hyreshöjningar (som infördes 2015) ska inte gälla i Baden-Würtemburgska städer och kommuner.

”Hyresbromsen” var ju en av socialdemokratiska SPD:s viktigaste reformer inför valet 2013! Den bör införas varhelst det går.

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.22.30

Professionella fotbollsklubbar ska vara med och betala för kostnaderna för polisinsatser vid högriskmatcher.

Det är väl trots allt rimligt… (skämt: för vem vill väl i onödan betala för VfB Stuttgart och… 1899 Hoffenheim?).

Osv.

Osv.

Nu blev ju detta ändå för långrandigt, och att redovisa alla 38 frågor går ju inte, men oroa er inte! Som utförare av testet förhåller vi oss förnuftigt och humanistiskt i allt (en avvägning!), och felmarginalen, oss partivänner emellan, får väl anses så liten att den är helt oväsentlig:

Vi är för integrationsprojekt för flyktingar och mot cannabis; vi är för att regionen i högre utsträckning står för utbyggnaden av cykelbanor och vi är mot att flyktingar inte ska få resa fritt i landet som de vill… Vi är för mer kameraövervakning (när världen nu ser ut som den gör!) och mot att sänka rösträttsåldern… Självklarheter, självklarheter – som all politik till syvende og sidst ju är! Och det leder oss fram till nästa steg i vår undersökning, för att med Wahl-O-Matens hjälp kartlägga våra preferenser i Baden-Württembergs partilandskap så effektivt och vetenskapligt som möjligt.

 

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.24.04

 

Vilka frågeställningar är oss viktigast? frågar man oss. Det kommer att göra resultatet precisare. Vi prickar för följande områden:

 

– Vindkraftsanläggningarna

– Utbyggnad av ”gemensamhetsskolor” (det är vi för)

– Skuldbromsen, som vi ju är mot

– Ett för alla barn obligatoriskt sista år i förskolan

– Läkarna på landet

– Förmögenhetsskatten

– Hyresbromsen, som vi alltså är för

 

– Samt frågan om att bemanningsanställda personer ska ha samma lön och villkor som reguljärt anställda. Vilket vi helhjärtat stöder som varandes ett arbetareparti, och detta utan alla ironiska bitoner naturligtvis. Och vi går raskt vidare!

 

Mot vilka partier vill vi testa våra preferenser? vill Wahl-O-Maten veta sen, och vi har tjugo partier att välja emellan.

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.25.25

 

Vi väljer förstås först de partier som för närvarande sitter i parlamentet – socialdemokraterna, kristdemokraterna, de gröna och liberalerna.

 

Därtill plockar vi ut vänsterpartiet Die Linke, flyktingaktuella Alternative für Deutschland, NPD och som sista alternativ (därför att: varför inte?) Menschliche Welt – ”en mänsklig värld”.

 

Vi får bara välja åtta partier, och bort från ekvationen faller därmed: piraterna, som vi ju för länge sedan tröttnat på; skojpartiet Die Partei; de ekologiska demokraterna ÖDP; vulgärpopulistiska Republikanerna; kommunisterna i DKP; Bernd Luckes tragikomiska ALFA; partiet med en sjöjungfru i loggan; djurskyddspartiet; det sociala förbundet; de fria väljarna; ”högern”, och ”Förbund C”, vars idériktning är okänd också för oss. Dem är vi inte intresserade av, och därmed nalkar undersökningen sig sitt slut och vi klickar oss framåt för att få veta resultatet:

 

Skärmavbild 2016-02-20 kl. 11.25.57

 

Och det visar sig, att vi i den Baden-Württemberska politiken ändå tycker allra bäst om: En mänskligare värld för allas väl och lyckliggörande!

 

Uppstickaren! Grundat 2013, och ungt och oprövat. Vem hade trott det, eller ens hört talas om dem för en vecka sen? Inte vi! Men nu ligger de där med 82.6 procent, och återigen: tillräckligt intresserade av den här avkroken, för att fortsätta nysta i saken, är vi helt enkelt inte! Utan knot accepterar vi istället det här partiet, som alltså har en ”spirituell” inriktning, och arbetar för Freden. Och därefter kommer vänsterpartiet, och tätt därefter vi socialdemokrater, som vi håller med om till 72.8 procent.

 

Sist i vår preferenslista hamnar kristdemokraterna, Alternative für Deutschland och allra längst ned näringslivsliberala FDP. Protonazistiska NPD placerar sig någonstans i mitten.

 

Och därmed vet ni var vi står den trettonde mars, där nere i Europa. Och kan när någon frågar er, helt enkelt svara:

 

”Varför inte låta mer regionalt stöd gå till cykelvägarna? Klimatet är ju varmare söderut, och bättre möjligheter att ta cykeln låter ju som en rimlig återinvestering av de skattemedel, som den regionala bilindustrin spolar in i budgeten!”

 

Eller så säger ni något om läkarna eller om hyrorna eller om flyktingarna! Eller kanske att ni nöjer er med att säga, att när det kommer till valet i Baden-Württemberg, så är ni lagda lite mer ”åt det spirituella hållet.”

 

 

Och sen kan ni med gott samvete gå vidare i livet, kära läsare. Gå vidare, gå någon annanstans. Själv gjorde jag det – jag “zonade ut” – redan i mitten av texten någonstans, och har redan glömt det mesta av vad jag skrev ihop däruppe. Och framöver kommer vi enbart och enkom att ägna oss åt Bernie Sanders. Nej, inte ett ord mer ska slösas på denna märkligt menlösa region, och dess förehavanden i mars!

 

Vad Bernie Sanders gjort som ung, vad Bernie Sanders gjort i ett roligt klipp och vad Bernie Sanders tycker om the big banks. Om allt detta kommer vi skriva – ah, det behöver ni överhuvudtaget inte oroa er om!

 

Olivia Skjöld, ssk, redaktionsmedlem

Share

One thought on “Allt ni behöver veta – och inte redan visste! – om det där valet, utomlands, snart

  1. Pingback: val + resultat | Olivia Skjöld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *