Allt är till salu

Något som upprört mig ordentligt senaste veckan, men som av outgrundliga(?) skäl kommit ganska mycket i skymundan i den allmänna inför-valet debatten, är att regeringen nyligen beslutat att det ska vara möjligt med produktplacering i SVT.

Detta är för mig HELT oacceptabelt. Public service måste vara en fredad zon för kommersiella intressen i vår i allt annat reklamöversållade vardag. Själva syftet med att SVT finansieras av tv-licensen är att det ska kunna vara en oberoende institution som inte måste anpassa sitt innehåll eller ägna sig åt självcensur. Detta är en grundläggande del i ett demokratiskt samhälle. Exempelvis Dahls tredje kriterium för en demokrati – upplyst förståelse – bygger på att alla medborgare ska kunna få tillgång till information som är nödvändig för att göra det bästa valet. En reklamfinansierad public service kommer, om än omedvetet och oavsiktligt, att vara tvungen att anpassa sitt innehåll. När övrig media till 80 procent är borgerlig känns denna utveckling än mer skrämmande, för den kommer att leda till en allt mer likriktad samhällsdebatt.

Att införa produktplacering (medan man nyligen gick åt andra hållet i Frankrike och tog bort reklamen från public service-tv) känns som att ta ett steg bakåt. Men så förstärks också mitt intryck av att det mesta nuvarande regering gör syftar till att förstöra allt som är bra med den svenska välfärdsstaten.

Mer om detta hittar du till exempel här, här, i svd och här.

/Johanna Pettersson

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *