Alliansen krattar manegen för högerextremismen

 

alliansen2

 

Under de senaste veckorna har det politiska klimatet blivit allt mer spänt. Från Trumps chockerande valseger i USA till vår svenska debatt där frågan om vinster i välfärden aktualiserats. Högerns allt mer polariserande retorik kommer inte resultera i att medborgare kommer till insikt om vart världen är på väg, snarare kommer vi bevittna fler politiska segrar hos högerpopulister.

 

Det krävs inte en doktorsexamen för att förstå att anledningen till Sverigedemokraternas tillväxt är resultatet av högerpolitik som under åtta år inte gjorde annat än att ställa grupper mot varandra och göra det svårare för vanliga löntagare och socialt utsatta grupper. Korrelationen mellan Sverigedemokraternas position som Sveriges tredje största parti vid valet 2014 och åtta år med en borgerlig regering är inte häpnadsväckande. Vänstern lovade förbättring och trygghet när man tillträdde vilket man delvis har levt upp till. Arbetslösheten har minskat, ekonomin har blivit starkare och i varje kommun som fått rött maktskifte ser vi hur välfärden byggs starkare. Samtidigt har högern börjat använda sig av en allt mer polariserande retorik som nu kan finna stöd i det amerikanska valresultatet, brexit och det allmänna hatet mot mot ett förmodat etablissemang.

 

De politiska förslag som presenteras från högern, liksom hur de verkar som en bromskloss i de förslag som regeringen presenterar, kommer leda till att missnöjet växer i Sverige. Vi ser exempelvis hur högern aktivt motarbetar regeringens förslag om krav på schyssta villkor i offentliga upphandlingar och även förslaget om vinsttak i välfärden. Dessutom ser vi samma trend hos ungdomsförbunden. LUF vill dra in CSN-bidraget och behovspröva barnbidraget. MUF och CUF vill att nyanlända ska skuldsätta sig med hänvisning till “öppen migrationspolitik”.

 

Effekter av det sistnämnda kommer bli en allt mer ökad ekonomisk ojämlikhet. Om man som medborgare inte känner sig trygg och där politikerna medvetet agerar för att gynna enbart vissa grupper, som vi ser i andra länder, kommer vi även se i Sverige hur högerextrema krafter får allt starkare stöd.

 

Hur ska man motverka detta? Speciellt med en minoritetsregering som har det svårt att genomföra de politiska förslag man vet behövs för att hindra ett allt mer växande missnöje. Det mest fundamentala är att tydliggöra skiljelinjerna som aldrig förr och organisera väljare för att kunna vinna valet 2018. Det handlar om att genomföra jämlikhetsreformer i kommuner där skillnader oftast visar sig allt tydligast.

 

Om inte vi möter högerns populism med materiell fördelning och reformer som gör skillnad i vardagen, till exempel gratis medicin och glasögon till barn, vilket är några av de reformer genomförda av den rödgröna regeringen, riskerar vi att bredda en väg för högern att föra Sverige i samma riktning som USA och andra delar av Europa.

 

 

Asal Gohari

Libertas redaktion

 

Bild: Aftonbladet

Share

7 thoughts on “Alliansen krattar manegen för högerextremismen

 1. I like the helpful information you provide in your articles.

  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 2. Ahaa, its pleasant dialogue on the topic of this piece of writing here
  at this webpage, I have read all that, so at this time me also
  commenting here. cheap flights 3gqLYTc

 3. When someone writes an paragraph he/she maintains the image of a user in his/her mind that how
  a user can understand it. Thus that’s why this post is great.
  Thanks! cheap flights yynxznuh

 4. Hello, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing
  blog!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *