Allians på hal is

 

I helgen meddelade regeringen att man kommit överens med Vänsterpartiet om att föreslå en proposition till riksdagen om att begränsa vinster i välfärden. Ett besked som alla väntat på sedan förra hösten, då Illmar Reepalu presenterade sitt förslag om ett vinsttak. Den stora obesvarade frågan är dock om högermajoriteten i riksdagen kommer att fälla förslaget eller inte.

 

 

På senare tid har vi bevittnat hur Alliansen, som Expressens ledarsida skrev, likt ett fjortisgäng använder riksdagens främsta verktyg för att plocka billiga politiska poäng. Att konstitutionella verktyg såsom misstroendevotum har blivit en del av ett politiskt spel är en skam för svensk politik. Medan hotet om att avsätta – inte bara försvarsminister Hultqvist utan eventuellt även andra ministrar – hänger i luften har Alliansen makten att fälla regeringen och vår proposition om begränsning av vinster i välfärden. Allianspartierna har varit tydliga med att Sveriges bästa inte är först på deras dagordning.

 

 

Men även om oppositionen hotar med att fälla propositionen kan det inte hindra en socialdemokratiskt ledd regering att lägga förslag som stoppar vinstjatkten på riksdagens bord. Att begränsa vinster i välfärden är en principfråga: skattepengar ska inte gå till att ge enskilda aktörer mer ekonomisk makt på välfärdens bekostnad. Idag ser vi hur skolan och vården är i stora behov av investeringar för att förbättra kvaliteten och anställa fler. I det läget väljer Alliansen att plocka kortsiktiga politiska poäng framför välfärdens bästa. Det är nästan så att man saknar Anders Borg som insåg att börsbolag inte har något att göra i skolan.

 

 

Ett annat argument för att begränsa vinsterna är att vi har svenska folket med oss. Svenska folket vill ha en balans mellan jämlikhet och valfrihet. Något som tydligt avspeglar sig i SOM-undersökningarna där 69 procent av svenskarna anser att det är ett ganska eller mycket bra förslag att vinster i välfärden begränsas. Det är bara att konstatera att Alliansen och Sverigedemokraterna är i otakt med sina väljare.

 

 

Välfärden finansieras gemensamt och är en grundbult i den svenska modellen. Utan en väl fungerande skola, vård och omsorg fungerar inte samhället. Nu mer än någonsin måste alla Sveriges riksdagspartier ta sitt ansvar. Skulle Alliansen välja att med stöd av SD rösta ned regeringens förslag ser jag fram emot hur de ska bortförklara att riskkapitalister ska kunna göra vinstutdelningar i miljonklassen medan sjukvården går på knäna och väntetiderna ökar. I så fall är jag övertygad om att svenska folket kommer straffa dem i valet 2018.

 

Asal Gohari

Libertas redaktion 

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *