Afrika, överskådligt och optimistiskt

Afrika - Richard DowdenAfrika. För många framkallar ordet än idag bilder av svältande barn, barbariska krig och en fattigdom så djup att det knappt går att föreställa sig. Alla som tillbringat tid på vår planets största kontinent vet att detta bara är en liten del av sanningen. Richard Dowden, idag verkställande chef för Royal African Society,  kom till Afrika för första gången 1971 och har sedan 1983 regelbundet återvänt i egenskap av journalist.

Hans arbete har tagit honom kors och tvärs över världsdelen, från de enklaste nomadbosättningar till de överdådigaste av presidentpalats, från kaotiska krigsmiljöer till Nairobis hypermoderna finansdistrikt. Det är uppenbart att Dowden har gjort sig stor möda att försöka förstå Afrika i all dess komplexitet – och han har lyckats bra.
Afrika – Framtidens kontinent. Richard Dowden, Leopard Förlag 2010. (I översättning av Margareta Eklöf)

I Afrika – Framtidens kontinent lotsar Dowden läsaren igenom länderna söder om Sahara med varsam hand. På ett förtroendeingivande sätt förklarar han bakgrunden till kontinentens fasor – men också till dess många ljusglimtar. Det är ett personligt porträtt Dowden tecknar, främst baserat på hans egna resor och intervjuer, men det är tydligt att denne erfarne journalist vet vad han talar om.

Richard Dowden

Richard Dowden

Oavsett om ämnet är Senegals mourider, HIV/Aidsepidemin eller ANC är Dowden påläst och kommer med intressanta infallsvinklar. Språket är lättflytande och engagerat och såväl människor som miljöer beskrivs målande – men Afrika – Framtidens kontinent är ingen reseskildring. Dowden väjer inte för de svåra frågorna utan tar sig an korruption, maktmissbruk och konflikter på ett sakligt och insiktsfullt sätt och lyckas skildra Afrikas många, ibland helt vansinniga, parodier på demokrati utan att någonsin bli nedlåtande. Arvet efter kolonialismen och kalla krigets katastrofala effekter på Afrika diskuteras ingående ur en rad olika perspektiv och det är tydligt att Dowden kan sin afrikanska historia. Bokens sista två kapitel blickar dock framåt. I kapitlet “Nya kolonialister eller gamla vänner”? tar Dowden upp Asiens växande inflytande på den Afrikanska kontinenten. Det är omöjligt att resa runt i Afrika söder som Sahara idag utan att lägga märke till den kinesiska närvaron och Dowden spår att länder som Indien och Sydkorea kommer att följa efter i ökande grad under de kommande åren. Kineserna har bidragit stort till Afrikas infrastruktur, men Kinas roll på kontinenten är givetvis långt ifrån oproblematisk. Dowden understryker vikten av en samordnad afrikansk kinapolitik och menar att risken för exploatering är överhängande om inte de afrikanska ledarna tar kontroll över relationerna med Kina.

Det är lätt att känna sig uppgiven över Afrika, men Dowden är optimistisk. I det allra sista kapitlet tecknar han bilden av en kontinent på frammarsch, mot alla odds. På bara ett par år har mobiltelefonin slagit igenom stort på kontinenten, antalet konflikter har minskat drastiskt och internationella investerare har börjar få upp ögonen för Afrika. Vidare har många afrikaner har lyckats med att foga ihop tradition med en modern livsstil, som det underbara exemplet med mobiltelefonen som ringer mitt under en initieringsceremoni hos Dowdens vänner i Kampala så fint illustrerar. Trots stora strukturella problem menar Dowden att ”det nya Afrika är på väg” – och trots att han medger att det kommer att ta generationer att genomföra en grundlig förändring så har jag svårt att inte dela Dowdens förhoppningar när jag läst färdigt boken.
Afrika – Framtidens kontinent är en viktig bok. Den bör läsas av alla som länge velat lära sig mer om Afrika men redan på förhand överväldigats av uppgiften. Dowden har lyckats åstadkomma ett på samma gång överskådligt och djuplodande verk som på ett ytterst förtjänstfullt sätt bidrar till diskussionen om Afrikas framtid och kontinentens plats i världen.
Skrivet av Lotta Paulson
Student i Freds och Konfliktvetenskap, Malmö
Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *