Klockan är strax nio när jag skriver detta blogginlägg. Jag har varit inne på DN och kollat på vad de skriver om utgången av valdeltagandet igår. Som rubrik möter jag ”Tidningarnas ledarkommentarer: ”väljarna har belönat EU-entusiasm”. Artikeln är skriven strax efter sju och ännu är det bara en blogg som kommenterat inlägget. Hade det varit schlagerfestival och artikeln varit två timmar gammal hade det minst varit 30-40 bloggar som kommenterat artikeln. Men nu talar vi om röstandet i demokratifrågor, som faktiskt är mindre intressant och tydligen mer oviktigt än schlagerfestivalen sorgligt nog.
DN skriver följande ” Väljarna har belönat EU-entusiasm och bestraffat otydlighet och brist på engagemang”. Kontentan från DN är att de stora vinnarna från valet är Piratpartiet. De stora förlorarna är Moderaterna och Socialdemokraterna som gjorde dåligt ifrån sig. De menar på att de stora partierna inte satsat helhjärtat på EU-frågorna. Jag håller inte alls med. Moderaterna har verkligen gjort en dålig valkampanj, de har valt att inte satsa på valet eftersom de varit frånvarande i debatten. Såg ni deras valaffischer? Hörde ni dem i debatten? Jag tycker däremot att socialdemokraterna har profilerat sig väldigt tydligt och satsat storsint på valet. Överallt har man sett både Mona, Åsa och Olle på bussar, på radion, i rondeller. Jag tror däremot att vi socialdemokrater ska försöka bli mer folkkära och bli mer personliga i vårt budskap. Tack allesammans som varit så duktiga i valrörelsen, vi var ensamma i valstugorna, vi var ensamma i kampanjarbetet, vi knackade mest dörr och lade ner mycket tid och engagemang. Det är inte S-toppen som har gjort att vi behållt våra placeringar, det är vi fotfolket.
Även om piratpartiet lyfts fram som partiet som lyfts av ungdomlig entusiasm, så tror jag precis som K-G Bergström att piratpartiet är en modefluga som kommer försvinna lika fort som Junilistan i nästa val. ()
Det svenska EU-valet blev en katastrof för de EU-negativa partierna och socialdemokraternas strategi att sätta en utpräglad EU-kritiker som förstanamn gav inte heller fler röster, skriver Aftonbladet. Både aftonbladet och Expressen kommer fram till samma slutsats: Ja eller nej till EU är numera en ickefråga i svensk politik. Personligen är jag skeptisk. Jag tror att det låga valdeltagandet vittnar om att den EU negativa väljarkåren inte gick och röstade. Medan de som gick och röstade är positiva till EU.
Kolla hur valdeltagandet ser ut i Sverige.
Sammanställning för valets vinnare och förlorare i EU-valet.
Dessa är toppkandidaterna som antagligen kommer komma till Europaparlamentet.
Skrivet av Linda Schoultz, redaktionsmedlem Libertas.