5 punkter för varför vi ska arbeta mindre

Foto: Pixabay

Valfrågorna är redan spikade och valslogans godkända av pressekreterarna men jag vill göra ett sent inlägg och slå ett slag för en fråga som S-studenterna röstat igenom på en av sina kongresser, och som enligt mig borde vara den enda valfrågan. Nedan följer fem punkter till varför vi borde arbeta mindre, om ens alls! 

De meningslösa arbetena. Under mina år sökandes efter sommarjobb har diverse meningslösa arbeten funnits, bland annat secret shopper. Utöver att vårt samhälle tvingar människor att utföra tjänster vars enda syfte är att kontrollera att de underbetalda expediterna ler mot dig, så möjliggör vi även att influencers kan berätta för de underbetalda expediterna varför de behöver den nya jackan gjord av strutsfjädrar. En jacka som de sedan köper av en annan underbetald expedit och som är skapad av en underbetald arbetare i Bangladesh. Arbeten vars enda uppgift är att få mig och dig att konsumera mera, är en viss typ av meningslösa arbeten vi inte behöver. Låt dem istället gå en studiecirkel genom ABF om hur de kan virka sin egen balaclava.

Söndra systemet inifrån. Huvudmålet, att störta kapitalismen, kan ibland kännas som att det får vänta på bättre tider. Frågor om hur många gruvor Socialdemokraterna kan bygga på kortast tid och hur många stenar som behöver vändas på för att bryta segregationen får gå före. Med förkortad arbetstid kan vi slå två flugor i en smäll, både att arbeta mindre och krossa kapitalismen inifrån. Utan arbeten som genererar lön finns det mindre medel att konsumera med. Köpkraften kommer minska till förmån för fritid och tillslut svälter kapitalismen ihjäl utan att fler reformer krävs. Då har vi all tid framöver att vända på de där stenarna. 

Frihet. Mindre arbete innebär motsatsvis mer tid fri från arbete. Tid som varje person själv kan välja att styra över. Vi riskerar att få se några märkliga nya hobbies ta form som tantra-padel men det är det värt om det vi verkligen strävar efter är frigörelse för varenda människa. Livet är mer än arbete men det är även förståeligt att vissa kan känna sig syfteslösa när de istället för att bläddra i excelark bläddrar i Hemmets journal. Vi behöver vara snabba med att fånga upp dessa människor och visa hur livet kan levas utanför arbetets strikta ram. 

Effektivare arbete. Arbetar vi mindre krävs det att vi arbetar mer effektivt och optimerar tiden vi är på arbetet. Tiden du är på toa och scrollar Instagram eller kollar Blocket efter tillgängliga bilar i ditt närområde kommer kännas mindre lockande när du istället försöker maximera tiden för att hinna färdigt med dina arbetsuppgifter. För de som inte hinner med anställer vi bara fler och får på så sätt fler människor in i arbete. Det är den nya arbetslinjen.  

Rädda klimatet. Sov på soffan och känn din karma stiga när du avstår från att bidra med mer utsläpp av växthusgaser. Undvik dock allt som kräver serverhallar. Byter vi ut löneökningen mot mer fritid minskar vi konsumtionen och börjar istället uppskatta tallkottar som legitim inredningsdekor. Vi kan även minska arbetsresorna med förkortad arbetstid. Strunta i din Voi när du sen ska dra till parken för att känna gräset under fötterna och var först med att starta den nya trenden, att gå till din destination.

Olivia Lundgren
USHF

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *