4K!

12910801_1167783259899891_1261764683_n

                  Andras Istvánffy och Laszlo på 4K!:s kontor. Foto: Emil Fridolfsson

 

Negyedik Köztársaságot. Ungerska för “den fjärde republiken”. Det är så de kallar sig, organisationen vi möter utanför en snabbmatskedja i centrala Budapest. Två av deras representanter, Andras Istvánffy och Laszlo, tar oss till en lokal som liknar en märklig blandning mellan ungdomsgård, konstateljé och utomparlamentarisk verkstad, inklusive bar. Jag känner mig dåligt förberedd för mötet, men den härliga stämningen som är i byggnaden, som vi får lära oss är ett gammalt kommunistiskt köpcenter hjälper oss snart att bli varma i kläderna. Det är gott om ungdomar, mycket genomströmning på folk och var man än vänder sig händer det saker, i en sal ser det ut som någon slags dansträning. Under mötets gång får vi flytta på oss för att ge plats åt några som vill öppna väggen bakom oss, bakom vilken döljer sig en liten lekhörna för barn. Lokalen känns som ett ställe där kreativitet, sköna typer och politisk frustration kan mixas och förhoppningsvis bli till en produktiv kraft som kanske kan få Ungern ur den politiska depression vi stundvis möter.

 

Organisationens ledare, Andras, ger oss först en liten introduktion till vad det egentligen är för en grupp vi hade bokat möte med. 4K eller fjärde republiken är till stor del ett missnöjesparti/organisation, som från början någonstans grundar sig i ett missnöje med vad folk uppfattar som ett korrupt system, där gamla och etablerade partier avlöser varandra och det inte finns någon egentlig opposition. Den avlösande faktorn, som Andras och Laszlo menade, det var när socialistpartiets ledare och dåvarande premiärminister i ett omtalat anförande till parlamentet berättade om all korruption och skumma affärer som regeringen hade hållt på med, som ett slags erkännande till de anklagelser som hade riktats mot partiet under flera år. Detta utlöste en mängd protester, och en rörelse mot regeringen, ur vilken 4K bildades, med tanken att man med lekar och andra kreativa metoder kunde mobilisera folk.

 

Ju mer vi pratar med 4K, och nu i efterhand även med tanke på vårt möte med det gröna partiet LMP (Lehet Más a Politika), så får jag känslan av att många ungrare faktiskt är trötta på hur saker och ting fungerar och att många vill förändra. När vi pratar med olika partier och intresseorganisationer så byggs bilden upp av att det är ett ständigt föränderligt politiskt landskap som finns i Ungern, åtminstone när det gäller de små partierna. Organisationer byggs upp och raseras, splittras och slås ihop, nya partier dyker upp i ett val för att snabbt försvinna bort ur det mediala medvetandet och glömmas bort, som om de aldrig egentligen har funnits. Allt detta sker under skuggan av Fidesz, Victor Orbans parti som sedan socialistpresidentens snedsteg har totaldominerat ungersk politik och tvingat fram nya lösningar och oortodoxa allianser.

 

På ett sätt tycks det i Ungern samtidigt finnas två och tre block som påverkar hur landet styrs. Det finns å ena sidan den traditionella höger-vänsterskalan, med partier som är mer socialistiska, partier som är mer konservativa/klassiskt liberala och partier som 4K, LMP och Jobbik som antingen står utanför eller anser sig stå utanför skalan. Samtidigt finns det en överenskommelse mellan alla oppositionspartier (läs: alla partier utom Fidesz) att de måste stoppa Fidesz framfart, och hindra dem från att genomföra ännu fler konstitutionella lagändringar. Det är väl här den oortodoxa alliansen mellan väsenskiljda partier uppstår, där t.ex. LMP, det gröna, liberala partiet kan samarbeta med Jobbik för att få till stånd en opposition som kan förhindra ytterligare landvinningar för Fidesz.

 

4K, å andra sidan, har möjligheten att driva en helt annan form av opposition, då de inte är representerade i det nationella parlamentet och enbart har en plats i Budapests stadsfullmäktige. Detta gör de, som vi har läst om, sett på Youtube och lär oss av Andras och Laszlo, genom att driva med det politiska etablissemanget och göra olika PR-stunts. Ett sådant var när de klättrade upp på Beijing Square (tidigare Moscow Square) för att sätta upp Victor Orbans ansikte bredvid Mao Tsetung, något som väckte stor uppmärksamhet i media och som påkallade polis, som däremot inte visste vad de skulle göra, utan fick snällt vänta på att aktivisterna från 4K klättrade ner.

 

Mötet med 4K var givande på det sättet att jag, och förhoppningsvis alla vi som mötte med dem, fick en djupare insyn i hur det politiska landskapet ser ut i Ungern. Mycket tycks vara väldigt centraliserat i Budapest, vilket också märks i den aktivism och politiska vilja som märks av i staden. Baksidan blir såklart att landsbygden, som inte heller har tillgång till samma informationskanaler som i huvudstaden har svårare för att bli aktiverat. Som vi förstod på flera av de partier vi träffade så är det också ute på landet, utanför huvudstaden, som Fidesz och Jobbik tar hem de största vinsterna. Frågan är om det är 4K som kommer att få till den förändring som krävs för att krossa Fidesz monopol, osäkert som det är, så kan man nog ändå konstatera att de i varje fall har fått medias uppmärksamhet och med hjälp av ett stort leende på läpparna och glimten i ögat kanske bidragit till framtidshopp för ungrarna.

 

Emil Fridolfsson

Libertas redaktion

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *