Om VD-bonusar i AMF Pension

Björn Elmbrant säger på Dagens Arena vad som behöver sägas om LO och bonusarna, denna gången i AMF Pension där LO:s ordförande sitter i styrelsen. Elmbrant:

“Blev LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin grundlurad? Eller stödde hon beslutet att ge AMF Pensions avgående vd en pension på 60 miljoner kronor, väl medveten om vad som gällde? Ingen av förklaringarna är särskilt smickrande för henne. För LO är det en katastrof.

En försvagad fackföreningsrörelse formligen ropar efter en ledning, som visar att den står på de illa trängda och maktlösa medlemmarnas sida, att man är en skarp och konsekvent motvikt mot den utbredda roffarmentaliteten. Men Wanja Lundby-Wedin har inte varit det, utan har låtit bädda in sig i bonus- och pensionsfixarkulturen “där uppe”.

Hon och andra fackliga företrädare i AP-fondernas styrelse har också slagit undan benen för den socialdemokrati, som – i princip – är emot bonusar. För de politiska motståndarna kan naturligtvis säga, i princip, nej, men i praktiken är de ju för. Se på Wanja! Att socialdemokraterna i detta läge inte har självbevarelsedrift nog att säga att hon gjorde fel, var Ibrahim Baylans patetiska framträdande i söndags i Agenda i SVT ett bevis på.”

Elmbrant, “Saknar inre kompass“, Dagens Arena 24 mars

Jag såg också på Agenda i söndags och jag tycker att det är bedrövligt med den ryggradslöshet som ledande socialdemokrater uppvisar i denna fråga. Inte konstigt att folk blir uppgivna på politiken när det framstår som att det inte finns någon skillnad alls på socialdemokrater och borgare. Just den attityden som Baylan uppvisade – aldrig erkänna att man gjort fel, alltid skylla på någon annan – skapar ihop med berikandet av “de där uppe” politikerföraktet. man får intrycket av att det inte är någon skillnad mellan politiker, att de alla bara håller ihop för att skansa till sig så mycket som möjligt på folkets  bekostnad.

Också: Peter Akinder, “Är Wanja grundlurad?“, Östran 24 mars

Ingvar Persson, “LO måste stå emot“, Aftonbladet 24 mars

Göran Greider, “LO har gjort bort sig“, Dala-Demokraten 23 mars

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *