
Häromdagen damp det ned en kallelse till specialistläkare i min brevlåda. Jag fick ett varmt välkomnande till mottagningen:
“Vi handlägger en frågeställning/besök. Har man flera olika sorters åkommor erbjuder vi en ny tid för bedömning av övriga besvär/symptom”.
Vill man ha recept utskrivet för två olika problem, är det alltså bara att boka ännu en tid. Komma tillbaka om någon vecka kanske. 400 kronor får man förstås ta med sig då också.
Det är en otrolig absurditet som är inbyggd i Stockholms sönderprivatiserade vård. Anledningen är förstås att de vinstdrivande bolagen som driver mottagningarna får mer skattepengar från regionen om de delar upp ärendet i flera besök. I jakten på vinst är det mer fördelaktigt att inte avhandla alla patientens problem på en gång. Det skulle se ohyggligt ineffektivt ut i bokföringen.
Politiska beslut ligger bakom att vården i Stockholm fungerar på detta sätt – att patienter behandlas som finansiella transaktioner. Det borgerliga styret i regionen har under sina snart 15 år vid makten privatiserat stora delar av Stockholms sjukvård. Systemskiftet som inträffat under dessa år har förändrat hur välfärden fungerar i grunden.
Det måste få vara slutlekt med de marknadsliberala idéerna. Speciellt efter att vi sett hur fruktansvärt illa rustad den privatiserade äldrevården var för att hantera pandemin. Framtidens välfärd och sjukvård måste istället tillåtas sätta medborgarna i fokus. Radikalt, kanske de styrande politikerna i regionen tycker. Men någon annan framtid kan inte rimligtvis finnas.
Stockholms vårdsystem går idag ut på att så många privata vårdbolag som möjligt ska få möjlighet att göra sig en slant på medborgarna. Konsekvensen av att sätta marknaden och vårdbolagen först är att frågan som blir dominerande inom välfärden är: hur kan vi få ut mest skattepengar från denne sorglige sate?
Man kan förstås försöka formulera sig lite klyftigt när man ska ställa sin fråga till specialistläkaren. Kanske kan man väva ihop två frågor till en. Om man ställer dem i samma mening till exempel, då kanske läkaren måste svara! Råkar man snubbla på orden är dock risken man åker ut: apapap, det var din fråga. Kom tillbaka om några veckor med ytterligare 400 kronor.
Det är förstås helt vrickat att medborgare som söker sig till vården för att få hjälp måste sitta och oroa sig för hur de ska formulera sig. Vården ska finnas till för medborgarna, inte tvärtom.
Fram tills att vi lyckats byta styre i regionen får man dock nöja sig med att fundera riktigt hårt så man kanske lyckas få svar på hela två frågor. Men att man som patient ska behöva väga sina ord för att inte bli utkastad från en läkarmottagning är en situation man helst hade velat undvika. Ett läkarbesök ska inte behöva vara en övning i retorisk färdighet. Man har andra saker att oroa sig för.
SIXTEN SVANBERG