32 miljarder för att bygga bort bostadsbristen

Statens bostadskreditinstituts publikationerStatens Bostadskreditnämnd gör uppskattningen att det skulle kosta cirka 30 miljarder per år att bygga bort bostadsbristen.Det blir en hel del över när man tänker på att det endast är en tredjedel av de skattesänkningar regeringen istället har genomfört. Vad man skulle göra med resterande 70 miljarder finns det säkert många idéer om, men det är i alla fall uppenbart att bostadsbrist inte är något som står bortom politikens inflytande. Sen är det väl som vanligt problemet med att mobilisera folk också, betydligt svårare än att hitta pdf:er. Siffrorna finns i alla fall tillgänglig på ovannämnda myndighets hemsida tillsammans med otaliga andra rapporter som är oerhört nyttiga att läsa för den som är intresserad av hur bostadspolitik fungerar (eller inte fungerar). En kunskapsöversikt bjuder på nedanstående citat (rapporten som PDF):

“Bostadsforskarna Lind och Lundström (2007) anger dock att bostadspolitiken inte helt kan överlåtas över till marknaden och pekar på att kreditmarknaden inte ensam kan klara kapitalförsörjningen så att det på lång sikt leder till det bästa bostadsutbudet för alla”.

Just rapporten som citerar Lind och Lundström är värd att läsa om man vill förstå var Alliansens företrädare får sina idéer ifrån. Gedigen forskning blandas med lite mer lättsamma spekulationer, som att till exempel ägarlägenheter torde dra till sig villigt privatkapital. Alliansens politiker väljer förstås att ta fasta på det som passar deras egen världsbild och resultatet är inte det bästa. Den risken löper förstås även vi, men om man utgår från rapporterna och kollar upp viktiga källor och inte minst direktiven för själva utredningen finns det nog mycket i Statens Bostadskreditnämnds publikationsarkiv som vore ytterst nyttigt för fler att känna till.

Share

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *